What is prior approval for a larger home extension?
Most houses have permitted development rights, which let you extend without planning permission within set limits. For a single storey rear extension, the standard limit is 4 metres beyond the rear wall of the original house for a detached house and 3 metres for any other house.
The larger home extension route raises those limits to 8 metres for a detached house and 6 metres for any other house. Government guidance describes it as a neighbour consultation scheme. The extension must still be single storey and no more than 4 metres high. In exchange for the extra depth, you must apply to the council for prior approval before you build, and your neighbours get the chance to object.
If you are not sure which permitted development limits apply to your project, our guide to what you can build without planning permission covers the wider rules.
Who can use it?
The larger limits only apply to houses. They do not apply if your house is:
- on Article 2(3) land, which includes conservation areas, National Parks and Areas of Outstanding Natural Beauty
- on a Site of Special Scientific Interest
- in an area where a planning condition, an Article 4 Direction or another restriction has removed permitted development rights
Flats and maisonettes are not covered by these householder permitted development rules, so planning permission should be sought for an extension.